Portrett av kvinne i overgangsalder

Kvinner og overgangsalder – hvilken behandling hjelper?

Overgangsalder – også kalt menopause eller klimakterium – er en fase alle menstruerende kvinner før eller siden må gjennom. Selv om det ikke er noe man kan gjøre for å unngå overgangsalderen, kan man redusere mange av symptomene. Her ser vi nærmere på tiltak som kan være til hjelp. 

Overgangsalder og menopause – enkelt forklart 

Fasen med overgangsalder er naturlig i kvinnens liv, og starter ifølge Helsenorge.no vanligvis noen år før menstruasjonen forsvinner helt. Det som fysisk skjer under kvinnens overgangsalder, er at eggstokkene produserer mindre av kjønnshormonene progesteron og østrogen. 

Prosessen skjer imidlertid ikke over natten, men foregår gradvis – gjerne over cirka fire år. Ofte starter det med at menstruasjonene blir mindre regelmessige. Man kan også oppleve mange andre plager, som nattesvette, hetetokter, tørre slimhinner i skjeden, vektøkning og nedsatt sexlyst. 

Når hormonproduksjonen i eggstokkene etter hvert opphører, vil kvinnens menstruasjon forsvinne helt. Hun har da nådd det vi kaller menopause. 

Er hormonell behandling av plager ved overgangsalder nødvendig? 

Nei, ikke nødvendigvis. Plager i forbindelse med overgangsalder er hos kvinner helt naturlig. Noen ganger kan imidlertid plagene være såpass betydelige at man ønsker å behandle dem eller gjøre andre tiltak. 

Det er med andre ord i stor grad opp til den enkelte å avgjøre om plagene er så store at behandling trengs, eller om man skal naturen gå sin gang. Som regel vil mange av plagene avta av seg selv etter noen år, før de til slutt forsvinner helt. 

 

Om hormonbehandling ved overgangsalder 

Hormonbehandling er et behandlingstilbud for kvinner som opplever betydelige plager i forbindelse med overgangsalder. Dette kan være til god hjelp for mange ettersom behandlingen kan redusere plager som humørsvingninger, hetetokter og søvnvansker. 

Samtidig er ikke hormonbehandling nødvendigvis den beste løsningen for alle. Det skal også sies at behandlingen kan ha visse bivirkninger, og at man i sjeldne tilfeller kan utvikle alvorlig sykdom som følge av hormontilførselen. Husk derfor på at det også finnes ikke-hormonelle alternativer uten disse bivirkningene. 

 

CTA banner for Luxious Menopause

 

 Slik påvirkes hormoner ved overgangsalder 

Når kroppen ikke lenger produserer tilstrekkelige mengder kjønnshormoner på den naturlige måten, kan man gjennom hormonbehandling tilføre dem kunstig. Ved overgangsalder hos kvinner er det som nevnt østrogen- og progesteronproduksjonen som avtar. 

 Plagene som oppstår i overgangsalderen skyldes først og fremst reduksjonen i østrogen. Det er imidlertid vanlig å tilføre både østrogen og progesteron, blant annet fordi sistnevnte er nødvendig for å regulere blødninger fra livmoren. Har man fjernet livmoren, trenger man kun å tilføre østrogen. 


Medikamentell tilførsel av østrogen og progesteron 

Hvorvidt du skal ha tilførsel av kun østrogen eller både østrogen og progesteron, er noe du finner ut i samråd med legen. Videre kan de hormonelle preparatene man tar for å tilføre kroppen de aktuelle hormonene, tas på forskjellige måter. 

For noen er det aktuelt med lokalt virkende stikkpiller eller kremer. Dette kan for eksempel være en god løsning dersom man sliter med tørrhet i skjeden, og hovedsakelig ønsker å behandle dette. 

Det finnes også preparater som tar i form av tabletter, gel eller hormonplaster, som virker mer generelt på hele kroppen. Om du ønsker å behandle for eksempel hetetokter, skjelettet eller lignende, er dette aktuelt. 

Videre kan legemidlene kategoriseres basert på hvilke hormoner de inneholder. Noen inneholder enkelthormoner, andre en kombinasjon. Ønsker man lokalbehandling (f.eks. plaster) med østrogen, er dette reseptfritt og bivirkningene er få. Nedenfor er noen medikamentelle uttrykk som hyppig brukes i forbindelse med hormonbehandling:

  • Utrogestan: For tilførsel av progesteron via orale kapsler eller stikkpiller 
  • Estradot: For tilførsel av østrogen via plaster 
  • Gestagener: En paraplybetegnelse på progesteronlignende hormoner 
  • Estalis: For tilførsel av østrogen og gestagen via plaster 
  • Kombinasjonspreparater: Preparater som inneholder både østrogen og progesteron

CTA banner Menopause


Bruk av hormonplaster i overgangsalderen
 

Den kanskje vanligste formen for hormonell behandling ved overgangsalder hos kvinner, er med plaster som Estalis (tilfører både østrogen og gestagen). Man kan også bruke plaster som Estradot, som kun gir tilførsel av østrogen. I så fall bør man også tilføre progesteron. 

Fordelen ved å bruke plaster er at du ikke trenger å huske på å ta en tablett hver eneste dag, og at behandlingen fungerer på hele kroppen (ikke bare lokalt). Det er også lett å avslutte behandlingen når man eventuelt ønsker det. 

 

Kan man bruke hormonspiral i overgangsalderen? 

Mange kvinner har spørsmål om bruk av hormonspiral i overgangsalderen. Hormonspiralen er egentlig et prevensjonsmiddel, og inneholder gestagen (progesteronlignende hormoner) og ikke østrogen. 

Har du fått satt inn en hormonspiral etter fylte 45 år, kan du beholde denne i frem mot menopause. Spiralen kan også brukes som en del av hormonbehandlingen dersom du trenger dette i overgangsalderen. I så fall kan man kombinere hormonspiral med bruk av østrogen. 

 

Negative effekter av hormonbehandling rundt menopause 

Hormonbehandling kan i noen tilfeller ha negative virkninger. Ifølge NHI.no, kan kvinner blant annet være mer utsatt for livmorkreft dersom de tar østrogen alene (uten progesteron). Derfor bør man ta begge deler så fremt man har en intakt livmor. PS: Dette gjelder ikke lokalvirkende, reseptfrie østrogen-legemidler, som kan tas alene. 

Bruk av østrogen i overgangsalderen er for øvrig assosiert med økt forekomst av brystkreft. Selv om dette er en sjelden bivirkning, er den naturligvis alvorlig for de få som rammes, og en risiko man bør være klar over. 

Man kan ifølge Helsenorge.no også plages av mindre alvorlige bivirkninger som humørsvingninger, hodepine, ømhet i brystene og uventede blødninger. 

Bestill Luxious Menopause – et alternativ uten bivirkninger!

CTA banner for Luxious Menopause

 

Ikke-hormonell behandling ved overgangsalder hos kvinner 

Hormonell behandling passer ikke for alle. Heldigvis er det også mye man kan forsøke selv. Riktig kosthold og fysisk aktivitet er for eksempel bra for helsen i alle livsfaser, og dette gjelder også kvinner i overgangsalderen. Ifølge NHI.no, er regelmessig mosjon også positivt for deg som sliter med hetetokter og nattesvette.  

 Et begrenset inntak av alkohol, koffein, sterkt krydret mat og røyk kan også lindre symptomer som hetetokter. Ellers er det generelt anbefalt å ha et sunt og variert kosthold bestående av grove kornprodukter, frukt, grønt, nøtter, magre meieriprodukter og fisk. Et sunt kosthold kan blant annet begrense vektøkningen i overgangsalderen. 

 Man kan også komplettere kostholdet med et kosttilskudd som Luxious Menopause. Dette kan gjøre det lettere å få i seg det kroppen trenger av blant annet vitamin B6, som er kjent for å støtte hormonell aktivitet og balanse hos kvinner. 

Videre er Luxious Menopause utviklet for kvinner som ønsker å støtte kroppens benhelse og energinivå. Tilskuddet kan generelt bidra til økt komfort gjennom overgangsalderen. I det hele tatt kan Luxious Menopause være et naturlig alternativ for deg som ikke ønsker medikamentell hormonell behandling.  

 

 

Bestill her

Menopause

Pris nå kun 155,60 *

Veil. pris 389,00

Start med ditt telefonnr.:

*Pris gjelder første pakke, så abonnement uten binding, med levering hver andre måned (389,00/mnd). Pluss frakt på 49,50.

  • Sendes med Posten Norge
  • Faktura 14 dager. Ingen binding.
Nyt 60 % rabatt på Luxious Overgangsalder Kosttilskudd! Lindrer overgangsplager, øker energien og gjenoppretter balansen naturlig. Begrenset tilbud! Spar 60 % på Luxious Overgangsalder Kosttilskudd! Reduser overgangsplager, øk energien og støtt emosjonell balanse naturlig. Begrenset tilbud – kjøp nå!