Det antas at omkring 50 % av alle kvinner har PMS-plager i større eller mindre grad. Og for noen kan plagene være så omfattende at det går utover livskvalitet, skole eller jobb. Så, hva bør man egentlig gjøre? Og kan plagene behandles? Her finner du svar!
PMS eller premenstruelt syndrom er en fellesbetegnelse for en rekke symptomer som kan opptre hos kvinner i tiden etter eggløsning og frem mot neste menstruasjon (i lutealfasen av menstruasjonssyklusen).
Hos de fleste kvinner med PMS-plager, vil symptomene derfor dukke opp 2 uker til fem dager før forventet menstruasjon. Når menstruasjonen starter, vil symptomene avta. For mange er plagene gjentakende og dukker opp hver eneste menstruasjonssyklus.
Det finnes mange symptomer på PMS, og disse kan opptre i varierende grad fra kvinne til kvinne. Intensiteten på plagene, hvor mange symptomer man har og hvor lenge de varer er svært individuelt.
Her er noen av de vanligste PMS-plagene:
Noen opplever økt angst og depressive symptomer i perioden før menstruasjonen. Ved svært alvorlige plager, kan det være snakk om PMDD (premenstruell dysforisk forstyrrelse). Dette er en mer alvorlig form for PMS.
Dersom du sliter med PMS eller hormonelle plager, finnes det ulike tiltak du kan prøve som potensielt kan bedre situasjonen din. Her er det greit å huske på at plagene kan være ganske individuelle, og at det derfor ikke er sikkert at alle løsningene nødvendigvis passer deg.
Uansett – her er noen av våre beste tips mot hormonrelaterte plager og PMS.
1. Finn ut om du har PMS eller hormonell ubalanse
Ved hormonell ubalanse og PMS kan man oppleve mange av de samme symptomene, som akne, vektøkning, søvnforstyrrelser, luft i magen og psykiske plager. Samtidig er ikke disse to tilstandene helt like.
Ved hormonell ubalanse er det gjerne stress, sykdom eller betydelig vektoppgang eller -nedgang som ligger bak. Dette kan medføre at kroppen produserer for lite eller mye av visse hormoner. Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er et eksempel på en tilstand der hormonell ubalanse kan medføre kroppslige symptomer som f.eks. akne og overvekt.
Tidligere trodde man at PMS skyldtes for mye progesteron eller østrogen, men studier tyder på at det heller er snakk om en overfølsomhet for svingninger i et nedbrytningsprodukt som kommer fra progesteron.
Uansett – sliter du med plager og er usikker på hva som er årsaken, kan det være lurt å konsultere legen din og eventuelt få videre utredning. Da vet du med sikkerhet hvor problemet ligger, og hvordan det kan behandles.
2. Medikamentell behandling av PMS
Enten du sliter med PMS eller hormonell ubalanse, kan du i samråd med legen din finne medikamenter som hjelper. Noen kvinner opplever for eksempel at p-piller hjelper mot PMS-plager. Men dette er hovedsakelig aktuelt for deg som samtidig ønsker å ta i bruk hormonell prevensjon.
Foruten p-piller, er det også mange som opplever at ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAIDS) som Naproxen og Ibuprofen kan ha en lindrende funksjon ved PMS-plager. NSAIDS kan blant annet hjelpe mot hormonell hodepine før mensen.
PS: Dersom du førsøker å bli gravid, er det lurt å styre unna NSAIDS da disse legemidlene kan hemme/utsette eggløsningen din. Du bør naturlignok heller ikke bruke p-piller, da dette er et prevensjonsmiddel som forhindrer nettopp graviditet.
3. Snakk med noen om plagene
For mange kvinner merkes PMS først og fremst psykisk. Det kan være snakk om irritabilitet, sinneutbrudd, tristhet, angst eller til og med depresjon. Sliter man med PMDD, den mer alvorlige formen for PMS, kan de psykiske plagene være så alvorlige at man får selvmordstanker.
Det som er viktig å huske på, er at det å prate om plagene ofte kan hjelpe – selv om de ofte skyldes hormonene dine. Dette gjelder særlig dersom man sliter med alvorlige symptomer som selvmordstanker eller depresjon.
For noen er det nok å snakke med en venn eller kanskje kjæresten. Andre kan dra god nytte av å prate med en psykolog.
4. Fysisk aktivitet
Ifølge Helsenorge.no, opplever enkelte kvinner at fysisk aktivitet har en positiv effekt mot plager relatert til PMS. Det å trene kan derfor være verdt å prøve ut, enten det er snakk om turgåing utendørs, jogging, styrketrening eller svømming. Prøv deg frem og finn ut hva du eventuelt merker best effekt av.
Avspenningsteknikker kan også være til god hjelp. Noen drar nytte av yoga eller pusteteknikker, da dette kan bidra til at man stresser ned på en effektiv måte.
5. Tilskudd og mat for hormonell balanse og færre PMS-plager
Et økt inntak av sink- og jernholdig mat kan potensielt redusere risikoen for at kvinner utvikler PMS-symptomer, ifølge NHI.no. Mat for hormonell balanse og motvirkning av PMS kan for eksempel være bønner eller grønne bladgrønnsaker.
Videre nevner Helsenorge.no også at kalsiumtilskudd kan ha en positiv effekt mot PMS hos enkelte. Studier viser dessuten at tilskudd av vitamin B6 kan hjelpe mange kvinner som sliter med PMS ettersom vitaminet kan lindre både depressive plager og PMS-plager.
For noen kan det være vanskelig å sørge for at man får i seg alle vitaminene og næringsstoffene man trenger hver eneste dag. I slike tilfeller kan det være nyttig å ta i bruk et kosttilskudd bestående av ingredienser som kan ha en positiv effekt mot plagene.
Det siste året har det vært et økende fokus på kvinnehelse i mediene, og mange kvinner har kanskje blitt mer bevisste på egne plager. Sliter du med PMS eller hormonell ubalanse, er du langt fra alene. Ja, faktisk regner man med at rundt halvparten av alle kvinner har PMS i varierende grad.
Vi slår et slag for økt fokus på kvinnehelse. Derfor har vi også utviklet et kosttilskudd for kvinner som opplever premenstruelle symptomer eller nedsatt hormonbalanse: Luxious Hormonal Balance & PMS.
Tilskuddet inneholder blant annet vitamin B6, jern og sink som kan hjelpe mot vanlige PMS-plager. Med Luxious Hormonal Balance & PMS kan man også oppnå fordeler som økt mental og fysisk energi, samt forbedret sexlyst. Det viktigste er at du finner den løsningen som passer deg best, slik at du kan oppnå færre plager og økt livskvalitet.
Hormonal Balance & PMS
Pris nå kun 233,36 *
Veil. pris 389,00
Start med ditt telefonnr.:
*Pris gjelder første pakke, så abonnement uten binding, med levering hver andre måned (389,00/mnd). Pluss frakt på 49,50.